THE SAFEST AND MOST RESPECTED TRANSPORTATION SERVICE PROVIDER IN THE WORLD

Inhoudsopgave

Wist u dat?

Collectieve zorgverzekering bij DSW

Nieuwe Arbodienst per 1 januari 2021

Donatie goede doel

12,5 jarig jubileum

De laatste maanden hebben 2 collega’s weer een mooie mijlpaal bereikt bij RRF. Zowel Yves Jonathans als Fred Wildeman hebben hun 12,5 jarig jubileum gevierd. Uiteraard hebben wij hier weer de nodige aandacht aan besteed en beide heren op gepaste wijze in het zonnetje gezet. Op naar de volgende 12,5 jaar Yves en Fred!

Stage ervaring

Vanuit het STC in Rotterdam heb ik de opleiding machinist gedaan en heb ik mijn eerste en derde stage bij RRF kunnen lopen. Het is erg goed bevallen bij RRF en inmiddels ben ik vanaf 1 september in dienst. Echter zit ik ook nog in de

fase van afronding van mijn laatste stageperiode. Ik heb mijn machinistenvergunning gehaald, echter moet mijn BPV (Beroeps Praktijk Vorming) nog goedgekeurd worden. Op 5 november is de examenuitreiking, dus tot die tijd zit ik nog vast aan het STC.

Tegelijkertijd ben ik ook bezig met het vervolgtraject binnen RRF om ook wagencontroleur en rangeerder te worden. Hiervoor heb ik een paar weken terug samen Davey en twee collega’s van Captrain een bijscholing bij het RDP gevolgd. Vorige week heb ik de theorie-examens voor rangeerder en wagencontroleur gemaakt en behaalt. De komende twee weken ga ik nog ervaring op doen in de praktijk om daarna de praktijkexamens af te ronden.

Het einde van de opleidingen is dus in zicht!

Even voorstellen...

Bernard Bierling is de naam, ook wel bekend als Ben. Het is alweer 7 jaar en 10 kilo geleden dat ik ben blijven plakken na mijn stage via het STC. In het begin op het brommertje door weer en wind naar het werk op de Waalhaven, na een werkdag weer naar het flatje 4 hoog. Inmiddels getrouwd met de Schone Nikita en een huis met tuin, en mag ik ook treintjes rijden in Nederland en Duitsland, toch iets om trots op te zijn. Ik waardeer dan ook dat RRF mij deze kans heeft gegeven.

 

Het is sommige wel bekend dat ik niet spuug in een biertje, om dit vol te kunnen houden ben ik ook geregeld te vinden in de gym. Als de week nog tijd over heeft kun je me vinden langs de waterkant. Ik probeer alleen vis te vangen die je kunt eten. Er is voor mij niets leukers dan eigen gevangen vis te bakken.

Als er nog collega’s zijn die nog is een hengeltje uit willen gooien met mij na het werk zou ik dat leuk vinden, dus laat maar weten!

Groetjes Ben!

Railcube

TIS/RNE

Zoals gezegd betreft het nu alleen RRF treinen. We zouden dit graag uitbreiden met treinen, die onder eigen licentie rijden. Dan hebben we een real time beeld van de status van treinen.

Dit systeem is er ook voor machinisten dus als je ook een account zou willen hebbe, moet je een account aanmaken door onderstaande link te volgen.

https://tis-prod.rne.eu/

Zodra jouw account is goedgekeurd, krijg je toegang tot bovenstaand scherm.

RouteLint

Frontline Support én onze opleidingskandidaten

Succesvolle Haven+ trajecten ondanks Corona perikelen

NS Cabinekaart

Verjaardagen

NOVEMBER

08/Nov – Darryl Zindel      

11/Nov – Harro Barten      

12/Nov – Casper Post        

14/Nov – Alwin de Vos

15/Nov – Gerben Plomp   

20/Nov – Aphrodite Djorai               

24/Nov – Rob Broeders   

27/Nov – Remco Oudijn    

30/Nov – Dannie Vos         

DECEMBER

03/Dec – Huig Speelman 

03/Dec – Erik Kuiper         

08/Dec – Bessem Houimli 

12/Dec – Marius Kuijt        

20/Dec – Levi van Rhijn    

22/Dec – Romeck Boogaard           

30/Dec – Nick de Bil

30/Dec – Lars de Keizer    

JANUARI

01/Jan – Chris Westerduin             

02/Jan – Maxime Bonnier               

12/Jan – Osman Kadusic  

12/Jan – Laurens Taken   

12/Jan – Michele Schouten            

14/Jan – Otto van Heijst  

14/Jan – Erwin van der Vlis             

21/Jan – Ton Pupella        

In dienst

01-09-2020

Davey Hulsbosch | Machinist VB

01-09-2020

Sander Kommeren | Machinist VB

03-09-2020

Erwin van der Vlis | RGR/WGC in opleiding

03-09-2020

Maurizio Noordhoek | RGR/WGC in opleiding

03-09-2020

Bart van Velzen | RGR/WGC in opleiding

15-10-2020

Serkan Gundogdu | Machinist VB

Uit dienst

30-09-2020

Raymond Spaans | Machinist VB

Gezocht: Nieuwe collega's 'Klas Rangeren/Wagencontroleur', start februari 2021

Persoonsgegevens

Q4 Safety Blitz

Arnoud de Rade Q4 Safety Blitz vlog

TWO

RFU

SBB neemt toch geen afscheid van ELL leaselocs

SBB Cargo International rijdt al jaren met van MRCE gehuurde BR189 locomotieven Nederland in. Daarnaast leaset het bedrijf sinds eind 2016 vijf Vectron locomotieven van ELL (European Locomotive Leasing), die duidelijk opvallen door de deels groene kleurstelling en de ELL logo’s. In de vorige nieuwsbrief was er nog sprake van dat de 193 256-260 eind juli 2020 zouden worden terug geleverd aan de leasemaatschappij. Uiteindelijk blijven de locs de komende tijd toch nog in dienst voor SBB.

Het melden van storingen met het SBB storingsformulier blijft dus hetzelfde. Zit je op een:

BR 189 die voor SBB rijdt? Dan verstuur je deze door op het MRCE logo (1) te klikken.

Vectron van SBB zelf (193 516-535)? Dank klik je op het Siemens (2) logo.

En, mochten ze er tóch nog zijn, dan verstuur je je formulier voor ELL locs 193 256-260, door op het ELL logo te klikken.

1384: RRF neemt vierde G2000 op in de vloot

Class 66: een update

Werkpakket

De impact van het Coronavirus op onze werkzaamheden zijn voornamelijk voelbaar geweest in de eerste maanden na de uitbraak. We zien gelukkig dat de volumes van veel treinen weer (bijna) op het niveau zitten van voor de uitbraak.

Voornamelijk de treinen van SBB tussen Rotterdam en Italië zijn nagenoeg op het oude niveau. De APMT Herne shuttle heeft in september zelfs wat vaker gereden dan de 3 gebruikelijke rondlopen per week.

In de vorige nieuwsbrief hebben wij gemeld dat de EECV treinen van Captrain zouden stoppen en wij als vervanging daarvan bij de EMO shunten en de LIS Shuttle bedienen. Sinds deze week heeft de klant van Captrain (Thyssen Krup) toch weer besloten het verkeer op te starten in verband met laag water en toename in vraag van energie. Dit is uiteraard een positieve ontwikkeling waardoor we wederom zes bedieningen per week bij EECV Europoort zullen uitvoeren. Dit heeft tot gevolg dat Captrain de EMO bedieningen weer op zich zal gaan nemen,  maar de LIS Shuttle voorlopig ook bij ons blijft om lokaal op de Maasvlakte te bedienen.

ECCO Rail is met LKW Walter overeengekomen om de volume van twee naar vier rondlopen tussen Wenen en Rotterdam C.Ro Ports Botlek te verhogen. Hiermee zijn we sinds week 40 mee gestart.

Een andere klant uit Wenen, Wiener Lokalbahnen Cargo (WLC) heeft met Hupac afgesproken ook de volumes te verhogen voor deze trein tussen Wenen en Rotterdam C.Ro Ports & Bertschi Botlek. Tot op heden hebben we twee rondlopen gereden en hier komt een rondloop bij per week.

Laten we dit jaar eindigen op een veilige wijze en ons klaarmaken voor een verdere uitbreiding van ons werkpakket in 2021!

STAY